Ik haakte dit konijntje van verschillende restjes katoen van Catania en Durable. Als extra touch heb ik voor de stippen op het truitje de gouden Byclaire sparkle gebruikt. Ben je ook fan geworden van de leuke knuffels van Made by Leen? In september komt haar mooie boek Blijhakertjes uit.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen tapestry en mochila haken? 

De termen tapestry en mochila worden vaak door elkaar gebruikt. Bij beide technieken gaat het erom dat je één of meerdere ‘meeloopdraden’ in je haakwerk meeneemt, zodat je makkelijk van kleur kunt wisselen. Je kunt hierdoor leuke patronen in je haakwerk maken.

Mochila haken is eigenlijk een vorm van tapestry haken. Bij de mochilatechniek  haak je alleen in de achterste lussen van je haakwerk en bij tapestry door beiden.

Doordat je bij het mochila haken alleen in de achterste lussen haakt, komen de steken mooi recht boven elkaar. Dit in tegenstelling tot tapestry haken, hierbij schuiven de steken per toer steeds een heel klein stukje op, waardoor je figuurtjes een beetje schuin gaan lopen (zie foto). Bij de mochila techniek zie je ribbels aan de voorkant van je haakwerk lopen (dit zijn de voorste lussen), doordat je alleen in de achterste lussen haakt. Bij de tapestry techniek wordt je haakwerk ook wat stugger en dikker, dan bij mochila.

Tapestry, door beide lussen gehaakt:

Mochila, door de achterste lussen gehaakt:

Met beide technieken kun je bijvoorbeeld mooie tassen of etuis maken. Ik ben er zelf in ieder geval door geïnspireerd geraakt en aan het ontwerpen geslagen. Met een vel ruitjes papier en een paar potloden of viltstiften kom je een heel eind. Het lijkt een beetje op een borduurpatroontje. Ik ontwierp uiteindelijke deze tablethoes. Het patroon zal ik binnenkort uitwerken en hier op mijn blog plaatsen 🙂

 

tablethoes

 

Liefs,

Petra